Magyarbiliárd: info@magyarbiliard.hu

DSCF5346.jpgcsb1_d_2013.jpgDSCF8019.jpgDSCF9668.jpgDSC04430.jpgDSCF8263.jpgDSCF8457.jpgDSCF6229.jpg2011k217.jpgDSCF8562.jpgDSCF8653.jpgIMG_2301.jpgDSCF8555.jpgDSCF8288.jpgDSCF8294.jpgS1052251.jpgDSCF6113.jpgDSCF7965.jpgS1052267.jpgDSCF8050.jpgDSCF8055.jpgDSCF0932.jpgDSCF8654.jpgS1052278.jpgDSCF8292.jpgS1052257.jpgDSCF8221.jpg20111126161.jpgDSCF6187.jpgDSCF6373.jpgS1052243.jpgDSCF7964.jpgDSCF6220.jpgDSCF0893.jpgDSCF8053.jpg

Nemzetközi (hosszú) bábus biliár versenyrendszer

Cirka négy éves nemzetközi bábus biliárd kapcsolatkeresgélés után néhány hónapja végül is aktív levelezésbe tudtunk kezdeni a német és a dán bábus biliárdosokkal. Közös érdek és cél volt azonnal egy nemzetközi (hosszú) bábus biliárd versenyrendszer kialakítása. Hogy mindegyik nemzet játékosainak legyen módja részt venni nemzetközi (hosszú) bábus biliárd versenyen, ráadásul a saját szabványos asztalméretében.

Végül is addig jutottunk, hogy a pontosabb egyeztetések érdekében szükségessé vált a személyes megbeszélés. A Németek Brandenburgot javasolták, 2015.04.24-26-át, mivel akkor kezdődött ott a Karambol EB (benne olasz bábus is) és így volt módunk beszélni a számunkra fontos nemzetközi biliárd szervezet a CEB elnökével.

A nemzetközi (hosszú) bábus biliár versenylehetőségek témájával a februári közgyűlés is foglakozott, a jegyzőkönyvben a következő szerepel ezzel kapcsolatban:

Kézenfekvő, hogy előnyös, fontos törekedni arra, hogy a magyar bábus biliárd nemzetközileg is elismert legyen, mint a biliárd sport egyik fajtája. Ezt ösztönzi az is, hogy a nemzetközi versenyeken való szereplés a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elvárása, és egyezik az MBSZ, MBBE céljaival is.
Ennek érdekében az MBBE Elnöksége felvette a kapcsolatot a német és a dán bábus biliárd szervezetekkel (náluk is hosszú bábúval játszanak mint nálunk) és tárgyalásokat folytat nemzetközi "hosszú" bábus biliárdversenyek rendezése, nemzetközi "hosszú" bábus biliárd szövetség létrehozása, illetve a CEB-hez (Conféderation Européenne de Biliard) való csatlakozás ügyében - a nemzetközi deklaráció végett.
Ezt elősegítendő az MBBE kapcsolatba lépett határon túli magyar települési biliárdklubokkal:

  • Zerind és Ant (Partium, Románia),
  • Csantavér (Délvidék, Szerbia).

A közgyűlés kivonata megtalálható honlapunkon, link-->

Továbbá május 13-án múlt szerdán tájékoztatást is tartottunk az érdeklődőknek, a következő tematika szerint:

  1. A magyarbiliárd nemzetközi deklarálása, megismertetése.
  2. Nemzetközi (hosszú) bábus biliárd versenyrendszer kialakítása.
  3. Egy nemzetközi a 120-ashoz igen közel eső (hosszú) bábus biliárdjáték hivatalos sportként való bejegyeztetése.

Ez első dolog ami ehhez szükséges egy nemzetközi szerveződés, szervezet. Ezt a szervezetet közösen hoznánk létre (alapítanánk), Dánok, Magyarok, Németek, illetve bevonnánk biliárd klubokat Partium-ból (Románia), és jó eséllyel a szerbiai Csantavérről is (ez alapból 5 ország). Ezen szervezet megalapítása alapvető fontosságú nemzeti játékaink nemzetközi deklarációja, a (hosszú) bábus biliárd önállósága, nemzetközi elfogadtatása szempontjából, továbbá ez a szervezet képviselhetné főleg majd a (hosszú) bábus biliárdot a CEB-ben!
Elgondolásunk szerint ezt azért fontos így kialakítani, mert egy ilyen szervezeti felépítéssel a nemzetközi (hosszú) bábus biliárd versenyek szervezése nem függene a CEB-tő, hanem az általunk alapított szervezet kezében maradna. Így nem kellene a CEB-nek elfogadni és kialakítani egy (hosszú) bábus szakosztályt (s nekünk arra várni), mi önállóan és rögvest kezdhetjük a munkát, a CEB-nek pedig készen tálaljuk a nemzetközi (hosszú) bábus biliárd szervezetet - amiben mi már aktívan tevékenykedünk is.

Kiemelten fontos, hogy a nemzetközi rendszer nem fogja befolyásolni a magyarországi bábus bajnokságot!!

Másrészt ugyancsak fontos megemlíteni, hogy új sportot hivatalosan bejegyeztetni esetünkben a CEB révén lehet (CEB: Confédération Européenne de Billard, web-->)

A brandenburgi megbeszélésen a (hosszú) bábus biliárd játékokat, a tervezett nemzetközi szerveződést, stb. az "Euro Kegel" jelzővel emlegettük, így ez lett a "márkanév" :-), tehát:

Az "Euro Kegel" egy márkanév, egy védjegy, amely a következőket jelenti:

  • Euro Kegel Biliárd: Az Európában valaha is kialakult, meggyökeresedett hosszú bábukkal játszott bábus biliárd játékok összessége;
  • Euro Kegel Mozgalom: Az európai (hosszú) bábus biliárd játékokat kedvelők mozgalma;
  • Euro Kegel Egyesület: Az a most tervezés alatt lévő nemzetközi civilszervezet, mely integrálja az Euro Kegel Billiard játékokat kedvelőket, illetve az abban érdekelt biliárd szervezeteket. Feladata a nemzeti bábus biliárd játékok nemzetközi deklarálása, megismertetése, továbbá a nemzetközi bábus biliárd versenyrendszer megtervezése, kialakítása beindítása, folyamatos bonyolítása.
  • Euro Kegel Játék: Egy fejlesztés alatt lévő egységes hosszú bábukkal játszott nemzetközi bábus biliárd játékkonstrukció, melyet a CEB részére szándékozunk benyújtani nemzetközi nyilvántartásba vétel céljából.

Mottó: A bábus biliárd Európa túlnyomó részén több száz éve honos.

Néhány kép a brandenburgi bábus megbeszélésről:

>> Magyarországon régóta honos legendás biliárdjátékok <<