Magyarbiliárd: info@magyarbiliard.hu

S1052267.jpgDSCF8555.jpgDSCF8050.jpgDSCF8053.jpgDSCF0932.jpgDSCF6220.jpgDSCF0893.jpgDSCF6373.jpgDSCF7965.jpgDSCF5346.jpgcsb1_d_2013.jpgDSCF8221.jpgDSCF6229.jpgDSCF8055.jpg20111126161.jpgDSCF6113.jpgDSCF8457.jpgDSCF8294.jpg2011k217.jpgDSCF7964.jpgDSC04430.jpgS1052257.jpgS1052251.jpgDSCF8654.jpgDSCF9668.jpgDSCF6187.jpgIMG_2301.jpgDSCF8292.jpgDSCF8562.jpgDSCF8288.jpgS1052243.jpgS1052278.jpgDSCF8019.jpgDSCF8263.jpgDSCF8653.jpg

Kivonat a február 6-i közgyűlési jegyzőkönyvéből

A közgyűlés első napirendi pontja az egyéni ranglista helyezettek díjátadása volt.

A Magarbiliárd 2014 évi OB1-es egyéni ranglistája

 1. Szűcs Sándor - Belvárosi Cápák Biliárd Klub (Békéscsaba)
 2. Kurta László - Berényi Biliárd Klub (Mezőberény)
 3. Aradszki Mihály - Csabai Biliárd Klub (Békéscsaba)

A Magarbiliárd 2014 évi OB2-es egyéni ranglistája

 1. Varga Tivadar - Jóbarát Biliárd Klub (Békés)
 2. Harmati László - Berényi Biliárd Klub (Mezőberény)
 3. Pap Ferenc - Szeghalmi Safi Biliárd Klub (Szeghalom)

Ezt követően a következőkről döntött a közgyűlés.

Az biliárdasztal minősége ügyében (OB1)
Elnökség összeállít egy minőség ellenőrzési csoportot. A csoport legalább két tagja bejelentés alapján ellenőrzi a szóban lévő asztalt és jegyzőkönyvet ír. A vizsgálat két szempontra terjedhet ki:

 • a kő lapjának sík mivolta;
 • a posztó kopottsága, feszessége.

Azon csapat, amelynek asztalát a minőség ellenőrzési csoport az előbbiek értelmében játékra alkalmatlannak találta, mindaddig idegenben kénytelen játszani mérkőzéseit, ameddig a saját asztalát ki nem javítja a jegyzőkönyvben foglaltak szerint.

Az egyéni pontszerző versenyek száma egy versenyévben:

 • OB1-es szeparált: 5 db (a helyszínt az Elnökség határozza meg, az érmeket, a kupát az MBBE adja); az egyéni OB1-es versenyzők számára a részvétel legalább 3 ilyen versenyen kötelező, a további legalább 2 versenyrészvétel bármely más pontszerzőn teljesíthető.
 • OB2-es szeparált: 5 db;
 • vegyes (egyéni, páros) pontszerző verseny: 10 db;
 • a csapatbajnoki fordulók hétvégéi és az egyéni pontszerző versenyek hétvégéi "védettek" - itt más MBBE-s verseny nem rendezhető.

A versenyzők játékengedélyének díja 1.500,- forintra növekedett.

Eseti játékengedély ("amatőr licence")

A nem klubtag vagy játékengedéllyel nem rendelkező versenyzők részére - az OB2 egyéni, vegyes, utánpótlás, illetve amatőr (lásd lejjebb) versenyek tekintetében - eseti játékengedéllyel (az adott versenyre érvényes játékengedély) lehetséges a versenyzés. Melynek díja 200,-Ft versenyenként.

Minden eseti játékengedély kiadásához ki kell tölteni (megfelelően alá is írva) az eseti versenyengedély kérő lapot két példányban. Az egyik példány a játékosé, a másikat le kell fűzni a versenyszervezőnek, illetve szkennelve el kell küldeni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, a szükséges nyomtatvány letölthető a jobboldali menüből, illetve íme a link -->.

Amatőr versenyek

A nem "védett" napokon van lehetőség rendezni MBBE-s amatőr versenyekett, melyeken csak a következő feltételeket kell betartani:

 • pontszerző versennyel, csapatfordulóval nem eshet azonos napra;
 • a hivatalos szabály szerint kell játszani;
 • igazolt versenyzők után 100,-Ft (a korábban bevezetett minden egyéni versenyre vonatkozó eseti díj), nem igazoltak után 200,-Ft (amatőr licence) plusz díj fizetendő az MBBE számlájára.
 • a verseny után (egy héten belül) el kell küldeni a helyezési listát (név, klub vagy település, helyezés) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.' e-mail címre.

(A versenytípusokról a múltévi kivonatban lehet olvasni -->)

A Közgyűlés elfogadta, hogy az OB2-es csapatbajnokságban kialakítandó csoportokban a csapatok maximális száma 7 legyen.

Minden csapat és egyéni verseny tekintetében egy lökés időtartama maximum 30 másodperc lehet.
Nem szükséges mindig és folyamatosan mérni - a rendező, illetve versenyigazgató jogköre alkalmazni azon játékossal szemben, aki az adott versenyen notóriusan sok időt használ lökéseire.

A csapatbajnoki versenyeken a staféta nem egy szettnek számít ezt követően. Annyi nyert szettet kell beírni az adott csapatnak, ahányszor (egészre kerekítve) 120 pontot teljesített (pl. 321 pont esetén 2 szett).

Az OB1-es és az OB2-es szeparált pontszerző versenyek, illetve a csapatbajnoki rájátszások fináléjában (legjobb négy, legjobb három) kötelező (az írón kívül) játékvezető kijelölése.

Egyéni pontszerző verseny nem lehet 2 napnál hosszabb (rövidebb igen).

A dátumok:

 • nevezési és díjfizetési határidő: 2015.02.27.
 • Az egyéni játékengedély kérő lapok és a csapat nevezési névlisták leadása: 2015.02.27.
 • első CSB forduló: 2015.03.07.
 • nyári szünet előtti utolsó CSB forduló: 2015.06.27.
 • nyári szünet utáni első CSB forduló: 2015.08.29.
 • utolsó CSB forduló: 2015.11.07.

A magyar bábus biliárd (magyarbiliárd) nemzetközi deklarációja

Kézenfekvő, hogy előnyös, fontos törekedni arra, hogy a magyar bábus biliárd nemzetközileg is elismert legyen, mint a biliárd sport egyik fajtája. Ezt ösztönzi az is, hogy a nemzetközi versenyeken való szereplés a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elvárása, és egyezik az MBSZ, MBBE céljaival is.
Ennek érdekében az MBBE Elnöksége felvette a kapcsolatot a német és a dán bábus biliárd szervezetekkel (náluk is hosszú bábúval játszanak mint nálunk) és tárgyalásokat folytat nemzetközi "hosszú" bábus biliárdversenyek rendezése, nemzetközi "hosszú" bábus biliárd szövetség létrehozása, illetve a CEB-hez (Conféderation Européenne de Biliard) való csatlakozás ügyében - a nemzetközi deklaráció végett.
Ezt elősegítendő az MBBE kapcsolatba lépett határon túli magyar települési biliárdklubokkal:

 • Zerind és Ant (Partium, Románia),
 • Csantavér (Délvidék, Szerbia).

Már voltak közös versenyek és továbbiak is tervben vannak.

Értelmezések

 • A beszorult bábú esete:
  Idézet a 120-as szabályából: "Ha egy eldőlt bábu a golyó/golyók, illetve megdőlt, de el nem borult bábu elmozdítása nélkül nem állítható vissza ("beszorult"), akkor mindaddig helyén kell hagyni, amíg ez a helyzet fenn áll. Természetesen ilyenkor nem vehető számításba a lökés pontértékének kiszámításához."
  Azaz "megdőlt, de el nem borult" bábúról szól az idézet, tehát ha az illető bábú nem dőlt meg, el ellehet venni, majd a "beszorult" bábu kiszabadítását követően, vissza lehet állítani a helyére (az csak természetes, hogy a szabály szerint eldőlt bábút el is kell venni és vissza kell állítani).
 • A duplán lökés esete:
  Idézet a 120-as szabályából: "5. egy lökés alkalmával a dákó csak egyszer érintheti a lökő golyót, illetve nem megengedett a golyó tolása"
  Másik idézet a 120-as szabályából: "Egy hibás lökés (az érvényes lökés valamely feltételét nem teljesítő lökések - lásd előbb) következtében az ellenfél kap pontokat. Ha valamelyik játékos az érvényes lökés 1.-4. feltételei ellen vét, ellenfele "golyó kézben" állásból lökhet saját golyójával"
  Mivel a "dupla lökés" az ötödik pontban van említve, így nem következménye a "golyó kézben" állás, ellenben az a duplán lökő ellenfele kapja az 5 pontot, továbbá a bábu borulásból és a karambolból adódó pontokat is.

* * *

 

>> Magyarországon régóta honos legendás biliárdjátékok <<