A Magyar Bábus Biliárd Egyesület Etikai Szabályzata

Készült: 2013. március 23. szombat, 21:48

Az etikai szabály hatálya

Az Etikai Szabályzat hatálya kiterjed a "Magyarbiliárd Mozgalom" szervezőire, a Magyar Bábus Biliárd Egyesület (MBBE) elnökségi tagjaira, az MBBE nem magánszemélyiségű tagjai elnökségi/vezetőségi tagjaira (a továbbiakban szervezők), továbbá az MBBE, illetve tagjai magánszemélyiségű tagjaira (továbbiakban tagok).

A Szabályzat értelmezése

A Szabályzat megfogalmazott magatartási normák, elvárások és tilalmak kizárólag a Tisztességes, sportszerű magatartásra vonatkozóan értelmezhetőek, iránymutatást adnak a magyarbiliárd mozgalom szervezői részére, de minden magyarbiliárd játékos számára is. Továbbá az elnökségek értékítéleteit, döntéseit segítik. A Szabályzatban megfogalmazott elvárások nem jelenítik meg az etikus magatartások tételes, teljes felsorolását, ugyanígy a Szabályzatban szereplő tilalmazott magatartások összessége nem meríti ki az etikátlan magatartás minden formáját.

Az Etikai Szabályzat célja, az etikai vétség fogalma

Az Etikai Szabályzatot a Magyar Bábus Biliárd Egyesület azzal a céllal fogalmazta meg, hogy a "Magyarbiliárd mozgalom" résztvevői (szervezők és tagok) számára irányt mutasson a mozgalom keretében végzett tevékenységük folytatása, valamint az ezt érintő etikai kérdések tekintetében. Meghatározva ezáltal egy elvárt erkölcsi, etikai és viselkedési színvonalat.

Az etikai vétség, a Magyarbiliárd mozgalom, illetve a Magyar Bábus Biliárd Egyesület céljaival nem összeegyeztethető cselekmény, magatartás, viselkedés, véleménynyilvánítás

Szervező és tag köteles:

A tag etikai vétséget követ el, ha:

Szervező etikai vétséget követ el, ha:

Eljárási szabályok etikai vétség elkövetése esetén

  1. Az etikai, fegyelmi ügyek bejelentése elsősorban a versenyigazgató, illetve csapatbajnoksági forduló esetén a hazai csapat kapitányának kötelessége - közvetlenül a verseny/forduló utána az illető esemény jegyzőkönyvbe történő bejegyzésével. Fontos, hogy azt is le jelezni kell a jegyzőkönyvben, ha nem történt etikai, fegyelmi vétség. E mellett minden a versenyen/fordulón résztvevő játékos, rendező személy bejelentést tehet az Etikai és Fegyelmi Bizottságnak megküldött elektronikus levélben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), ez esetben a bejelentés határideje 7 nap.
  2. Az etikai, fegyelmi eljárásokat az Etikai és Fegyelmi Bizottság bonyolítja, illetve hoz határozatot, és ad tájékoztatást az érintetteknek 30 napos határidővel.
  3. A Etikai és Fegyelmi Bizottság határozata ellen fellebbezni az Elnökségnek megküldött elektronikus levélben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) lehet. Az elnökség fontosnak tartja, hogy csak megalapozott, az adott ügyben az Etikai és Fegyelmi Bizottság elé került, illetve a Bizottság által feltárt tényekhez képes új tényekre hivatkozó fellebbezéseket adjanak be az érintettek. Ezért egyrészt etikai, fegyelmi ügyekben csak "Fellebbezés" című, tartalmú írásos beadványokkal foglakozik érdemben (pl. kérelmekkel, stb. nem); másrészt a fellebbezés érvényességének feltételeként 30.000,-Ft (azaz harmincezer forint) díjat határoz meg, melyet a fellebbező visszakap, amennyiben az Elnökség a fellebbezés következményeként megváltoztatja a vonatkozó Etikai és Fegyelmi bizottsági döntést - egyébként nem. A fellebbezés határideje az Etikai és Fegyelmi Bizottság tájékoztatását követő 15 nap, melyen belül mind a fellebbező levélnek meg kell érkezni, mind a díjat át kell utalni az MBBE számlájára. Az Elnökség az előző két feltétel határidőn belüli teljesülését követően 30 napon belül hoz döntést az ügyben, illetve ad tájékoztatást az illetékeseknek.