Nekiindultunk 2016. április 28-án az eddigi legnemzetközibb EuroKegel szabály egyeztető megbeszélésre. Tervezetten (és valójában is) hat ország képviseltette magát: Csehország, Dánia, Magyarország, Németország, Szerbia és mi magyarok képviseltük Partiumot azaz Romániát is. E bábeli zűrzavarban kellett tolmács nem is egy, hiszen sokszor többszöri átfordításra is szükség volt, no meg gyakran sokan beszéltek egyszerre mindenféle nyelveken... Így vittünk két főtolmácsot: Karesz (cseh), Harry (német), illetve biztonsági okokból tartalék és társasági tolmácsokat: Andi (cseh), Áron (német), Gergő (angol). Elmondhatjuk hatékonyan helytálltunk a többnyelvű kommunikációs dzsungelben.

Csütörtök délután érkeztünk meg a szálláshelyre ahol kedves és hatékony segítséget kaptunk, így gyorsan elfoglalhattuk szobáinkat. De cirka fél óra múlva már indultunk is a Restaurace Mikulášek-be átbeszélni, pontosítani a programot, játszani néhány parti bábus biliárdot, no és ismét meggyőződni róla, hogy a csehek tudnak sört főzni. :-) A német küldöttség jócskán este ide érkezett meg, hogy bekapcsolódjanak a programindító programba (lásd a képeket). :-)

Péntek délelőtt beszereztük azt a bizonyos "cseh posztót", meg a szentesi klubnak szereztünk elektromos eredménykijelzőt, s már indultunk is a "Nagy EuroKegel Egyeztető Megbeszélésre", ahova Niels a dán biliárdos is meg jött már.

Az egyeztetés hosszú és harcos volt, közbe többször volt szükség élelem és folyadékfelvételre... Esteledett mire végeztünk, de elmondható hogy tartalmilag szinte százszázalékosan át tudtunk beszélni mindent, illetve megegyezésre jutottunk.

A szabály-szabályzat szerkezete, formája tekintetében nem volt egyetértés, így a megbeszéltekből mi kerekítünk ismét játékszabályt és versenyszabályzatot, lefordítjuk angolra (igyekszünk németre is) és megküldjük a németeknek és a többieknek átnézésre, véleményezésre.
Azaz jó eséllyel kb. egy hónap múlva lesz új pontos szabály-szabályzat.

Szombaton délelőtt benéztünk a város központba - szép, nagyszerű, kedves, emberi,... szeretni való (lásd a képeket).

 

Délután pedig találkoztunk a helyi biliárd klub (AKK Brno) elnökével és a legendás 62 szeres cseh országos karambol bajnokkal Kovács Zolival (a képen balról Kobetits Harry /Csantavér/, jobbról Kovács Zoli /Brno/).
Biztosítottak, hogy klubjukban (ahol 12 db 210X105-os karambolasztal is van) rendezhetünk majd nemzetközi EuroKegel versenyeket, ami Brno kedvező elhelyezkedése miatt nagy előny. Illetve segítséget ígértek és tanácsokat adtak, hogy érjük el a Brnóban és környékén élő potenciális bábus játék iránt érdeklődő biliárdosokat, biliárdkedvelőket.

Itt említendő meg az a jelentős tény, hogy végre valahára megtaláltuk (Brnóban) a cseh bábus biliárdot (lásd a képeket)!! Ez a játék erősen hasonlít, az oroszok által magukénak vallott bábus biliárdra, amit az igen nagyméretű pyramid asztalon játszanak.
Egyébként mindenütt, ahol elkezdtük játszani az EuroKegel-t, volt jó néhány cseh érdeklődő, kérdezgettek, kitartóan nézelődtek - a tolmácsok nem győzték volna nekik magyarázni a szabályt...

Vasárnap értékes tapasztalatokkal, nagyszerű élményekkel, no és jelentős eredményeket elkönyvelve indultunk haza.

Hajrá Brno!! :-)

Legendás biliárdjátékok