Magyarbiliárd - Szérialökő verseny

A versenyen kelékek, induló állás, és a szabályok tekintetében az 500-as játék szabályai a mérvadóak (lásd a www.magyarbiliard.hu honlapon). A versenyen résztvevők önálló "szériákat" löknek, azaz nem valamely játékostársukkal küzdenek. Pontozás tekintetében a 3. írásmódot kell használni, azaz a hibázó játékosnak fel kell írni az általa az aktuális lökéssorozat folyamán (annak hibátlan lökéseivel) gyűjtött pontokat, illetve a pontösszegből le kell vonni az utolsó (a hibás) lökésben keletkezett hibapontokat (bábuborítás, karambol, golyókiugrás, "zöldlökés" hibapontja).

A széria

A széria az a lökéssorozat, melyet egy játékos a kezdőlökéssel megkezd, majd addig folytat, míg szabályosan pontot tud szerezni. Egy széria akárhány pontig tarthat, illetve a verseny kiírója - az idő optimalizálása végett - adhat meg maximum pontot (pl. 2000 pont). Ez utóbbi esetben a maximum pontot elérő vagy éppen túlhaladó játékosok megszakítják szériájukat és a verseny végén két nyertig menő 500-sa mérkőzéssel/mérkőzésekkel döntik el helyezésüket.

Részvétel a versenyen

A versenyen az vehet rész, aki legalább egy részvételi szelvényt vált, természetesen több szelvény is váltható. Minden szelvény egy széria lökésére jogosít fel. Szériát elkezdeni csak a versenykiírásban meghatározott időszakban lehet, természetesen a már elkezdett széria mindenképpen befejezhető. Ha valamely érvényes szelvénnyel rendelkező résztvevő nem tudja a kiírt időszakban szériáját megkezdeni, a szelvényét a verseny eredményének kihirdetése előtt, de legalább egy órahosszáig visszaválthatja.

A verseny menete

A verseny kiírásban meghatározott időszakban a versenyzők lökésre jelentkezhetnek a rendelkezésre álló asztal "írójánál" (ha több asztal is szabad, akkor szabadon eldönthető melyiknél), de egyszerre csak egy szelvény váltható be (ha van több szelvénye a játékosnak, azzal újra sorba kell állnia). Amennyiben több napon át tart a verseny, szériát teljesíteni akkor lehet, mikor a kiíró biztosítani tudja az írót az asztalhoz, illetve a folyamatos regisztrációt.
Adott asztalnál a lejelentkezés sorrendjében kerülnek sorra a versenyzők. Az "író" névszerinti jegyzőkönyvet vezet minden szériáról (azaz papíron ír nem táblán, így nem kell kerekíteni, pontosan kell lejegyezni a pontokat), az adott széria végén összegzi a játékos által aktuálisan szerzett pontokat és lefűzi a jegyzőkönyvet mappájába. Továbbá meggyőződik arról, hogy az illető játékos bekerült e aktuális eredményével a legjobb 10 közé, illetve javított e helyezésén. Ha igen gondoskodik róla, hogy a játékos neve felkerüljön a legjobb 10 listájára, illetve előrébb sorolják. Fontos, hogy egyazon versenyző neve csak egyszer szerepelhet a legjobb 10 listáján, azaz amennyiben egy versenyzőnek két eredménye is belefér a legjobb 10 közé, akkor is csak egyszer szerepel a listán a jobb eredményével.
A verseny alatt folyamatosan jól látható helyen fel van tüntetve a mindenkori legeredményesebb 10 versenyző addigi legjobb eredménye (pl. táblán, számítógépen, kivetítőn).

A verseny eredménye

A versenykiírásban meghatározott időszak lejártával további széria nem kezdhető (a már folyó szériákat természetesen végiglökik), a legjobb 10 listáját véglegesítik, illetve kihirdetik az első három helyezettet.

Magyar Bábus Biliárd Egyesület

* * *

Webhely: www.magyarbiliard.hu